Français
  
Mini retrospektiva; mikro filmovi: Sara Vanaht

Edicija Jugoslavija i Jugoslovenska Kinoteka u partnerstvu sa Akademskom filmskom akademijom Doma Kulture Studentski grad pozivaju vas na program "Mini retrospektiva, mikro filmovi: Sara Vanaht", 1-3.juni u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke (nova zgrada), Uzun Mirkova 1.

Program uključuje projekcije, radionice sa učesnicima osnovnih škola na temu self-made Camere obscura, kao i razgovor o filmu Dust breeding (Uzgajanje prašine), 1.juna.

Sara Vanaht (Sara Vanagt) je studirala istoriju na Univerzitetu Anwerpen, Sussex i Groningen, a film na National Film and Television School (UK). Živi i radi u Briselu. Izlagala je na svim većim filmskim festivalima i skupovima savremene umetnosti (FidMarseille, Viennale, Doclisboa, Idfa, Rencontres Internationales Paris/Madrid/Berlin, EMAF Osnabruck, Filmski festivak Roterdam, Kunstenfesivaldesarts Brisel...), kao i u muzejima Frankfurter Kunstverein, Fact Liverpool, NGBK Berlin, Shedhalle Zürich.
Njeni dokumentarni filmovi, fotografije i optičke intrevencije povezuju tanku nit između naučnog (istorije, prava, anatomije) i poetike (umetnosti) kao nove vrste znanja. Oni spajaju istoriju kao domen objektivnog sa interpretativnom mašinom svakog pojedinca, i veoma često dece, povezujući istorijsku disciplinu sa istorijom filma (optičkom reprezentacijom poetskog narativa).

Film "Uzgajanje prašine" (Dust Breeding) posle čije projekcije će se održati i razgovor sa autorkom, postavlja važno pitanje značenja slika kao objektivnog i dokaznog materijala u domenu ratnog prava, ukazujući na kontradikcije i prepreke rekonstrukcije zločina u današnjim okvirma međunarodne pravde, a na slučaju Međunarodnog Suda Pravde u Hagu u kome je Sara, odajući svoj doprinos mogućoj slici koja cirkuliše na takvom mestu, radila frotaže: osuđenikove stolice, stolice sudije, stola osuđenika, stola sudije. Frotaži će biti izloženi u Beogradu u okviru projekcije, kao deo njenog poetskog istraživanja.

Projekcije 1. juna su besplatne.

Program:

  1. JUN 20:30h / In Waking Hours (18') + Dust Breeding (47') + Baby Elephant (1') + razgovoro filmu Dust Breeding (Uzgajanje prašine)


  2. JUN 20:30/ Little Figures (15') + First Elections (15') + History Lesson (5') + TheCorridor (7') + Baby Elephant (1)


  3. JUN /20:30 Boulevard d'Ypres (50') + Money Exchange (4') + Resurrections (4') + Baby Elephant (1') + Girl with a fly (4')U prilogu možete videti prikaze iz filmova autorke.


 

najnovija izdanja
Poetika Znanja
Žak Ransijer
Poetika Znanja
Izdanje Edicija Jugoslavija, Mart 2010, biblioteka SVESKE
Emancipovani 
gledalac
Žak Ransijer
Emancipovani
gledalac

Izdanje Edicija Jugoslavija, Mart 2010, biblioteka SVESKE


Obaveštenje

Sa zadovoljstvom obaveštavamo sve zainteresovane da se naša prva izdanja mogu naći u Beogradu, u knjižari distrubucione kuće Krug Centar, Tržni centar "Staklenac", na drugom spratu, kao i u svim knjižarama sa kojima ovaj distributer sarađuje diljem Srbije, ali i u Hrvatskoj i uskoro Sloveniji.
Više informacija: Krug Commerce, tel/fax 011 2401433

Na sajmu knjiga, prva izdanja su dostupna na štandu DELFI, hala 14.

...dalje