Français
U pripremi
biblioteka knjige
vek
Alen Badju (Alain Badiou)
Vek


Éditions du Seuil, 2005, izdanje Edicija Jugoslavija, biblioteka KNJIGE;

 

 

 

  

Mart 2010.
biblioteka sveske
Poetika Znanja
Žak Ransijer (Jacques Rancière)
Poetika ZnanjaIzdanje Edicija Jugoslavija, Mart 2010, biblioteka SVESKE;

 


 


Mart 2010.
biblioteka sveske
Poetika Znanja
Žak Ransijer (Jacques Rancière)
Emancipovani gledalacIzdanje Edicija Jugoslavija, Mart 2010, biblioteka SVESKE;

 


 


biblioteka sveske
4 maja 1968.
Alen Badju (Alain Badiou)
4 Maja 1968.


Predavanje iz Klermon Ferana (Clermon Ferrand), izdanje Edicija Jugoslavija, 2009, biblioteka SVESKE;

Tekst SVESKE br. 1, sastavni je deo poslednje knjige Alena Badjua « Komunistička hipoteza » (L'hypothèse communiste), Lignes 2009, koji je zahvajujuci ljubaznoscu autora ustupljen Ediciji Jugoslavija juna 2008.

Zaokupljen tematikom poraza, odnosno onoga što danas zovemo porazom, Alen Badju u ovom delu koje naziva " filozofskom knjigom pre svega", pokušava da pod porazom formuliše " generičku formu koju prezimaju svi procesi istine kada udare o prepreke "sveta" ( iz uvoda u Komunističku hipotezu, str 32).

"S druge strane, treba pokušati zadržati reči našeg jezika, čak i onda kada se ne usuđujemo da ih više izgovaramo, te reči koje su još uvek bile reči svih u‘68. Kažu nam: «Svet se promenio, znači te reči više ne možete da izgovarate, znate da je to bio jezik zablude i terora». Ali, ne! Možemo! Moramo! Problem je ostao i mi moramo da možemo da izgovaramo te reči. Na nama je da ih kritikujemo, da im damo novi smisao. Mi moramo imati snage da kažemoo «narod»1/9, «radnik», «ukidanje privatne svojine» itd, a da u sopstvenim očima ne izgledamo staromodno. Moramo da razgovaramo o tim rečima u našem okruženju, među nama. Potrebno je da prekinemo sa jezičkim terorizmom koji nas izručuje neprijateljima. Abdicirati u jeziku, prihvatiti teror koji nam intimno zabranjuje da izgovaramo reči koje nisu deo dominantne pristojnosti, nepodnošljiva je opresija" .

1/9 Vidi belešku br. 6.

Odlomak Iz "Četiri Maja '68"

  


Oktobar 2009.
biblioteka sveske
Viktor Klemperer (Victor Klemperer): LTI (Lingua Tertii Imperii) Razmišljanja jevrejskog lingviste: jedna forma otpora
Izabel Vodoz (Isabelle Vodoz)
Viktor Klemperer (Victor Klemperer): LTI (Lingua Tertii Imperii) Razmišljanja jevrejskog lingviste: jedna forma otpora

Članak namenjen publikaciji posvećenoj temi nacizma i antinacizma u nemačkoj literaturi i umetnosti, 1984, Presses Universitaires de Lille.

Izabel Vodoz je predavala nemački jezik i literaturu na Univerzitetu u Lilu (l’Université de Lille), a zatim na Univerzitetu Pariz III, Nova Sorbona (Paris III, Sorbonne Nouvelle). Dugogodišnja je militantkinja vanparlamentarne politike. Najzaslužnija za retranskripciju mnogobrojnih predavanja Alena Badjua koja su kasnije objavljena u formi knjiga. Za retranskripciju ključnog dela Teorija subjekta (Théorie du sujet), Edicija Jugoslavija je već odlikovala Izabel Vodoz Medaljom za rad, s obzirom da su u pitanju godine tabulatora, mašinskog ulja za podmazivanje i čekićavog kucanja po mašini.

Članak/predavanje, 1984, Izdanje Edicija Jugoslavija, 2009, biblioteka SVESKE;

 


 


zidne novine
Na slobodnoj teritoriji Rijeke, u okviru oktobarske konferencije "Moje, tvoje, naše", održaće se debata sa radnicima iz grada, regiona i Evrope, na temu solidarnosti ...dalje
EDICIJA JUGOSLAVIJA- BOLJE IZDATI KNJIGE NEGO DRUGOVE!