Français
  
29.03 – 4.04.2010.
Gostovanje Žaka Ransijera (Jacques Rancière)
IDEJA JEDNAKOSTI, METODA JEDNAKOSTI
Beograd–Zagreb–Rijeka–Ljubljana

Beograd

29.03.2010, 20h, Narodni univerzitet „Božidar Adžija”
Radoslava Grujića 3 (nekadašnja ulica Božidara Adžije) (mapa)
Metoda jednakosti: politika i poetika
predavanje na engleskom
besplatan ulaz

30.03.2010, 20.30h, Jugoslovensko dramsko pozorište
Kralja Milana 50 (nekadašnja ulica Maršala Tita)
debata na temu „Emancipovani gledalac”, prema tezama istoimene knjige Žaka Ransijera
engleski jezik, uz konsekutivni prevod
(više o dešavanju ovde)

Zagreb

31.3.2010, 18.00h, Tvornica Jedinstvo, Trnjanski nasip bb,
Metoda jednakosti: politika i poetika
ulaz besplatan

Rijeka

2.04.2010,12.00h – 13.00h, Molekula, Delta 5/I

Susret povodom izdavanja knjige „Učitelj neznalica” Jacuesa Ranciera, u izdanju Multimedijalnog instituta, 2010. i „Poetike znanja”, Žaka Ransijera Edicija Jugoslavija, biblioteka SVESKE, 2010.

Razgovor s autorom
Voditelj: Leonardo Kovačević


Ljubljana

3.04.2010, 17.00h, Klub Gromka, Metelkova
Je čas emancipacije minil? (Le Temps de l'émancipation est-il passé?)
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.


Plakat, mart/april 2010, copyleft
Plakat, mart/april 2010, copyleft


 
Jacques Rancière je ona vrsta intelektualca kojoj je zaista teško dodjeliti neko mjesto na intelektualnoj karti sveta. Kojom god temom da se bavi, pedagogijom, filmom, književnošću, političkom teorijom ili estetikom, njegova će metoda biti pronalaženje raskoraka značenja u svakome od tih tematskih krajolika i održavanje trajne napetosti među tim značenjima. Samo je tako moguće oduprijeti se reduktivističkoj kušnji odnosno kušnji amputacije jednog dijela stvarnosti kako bismo lakše potvrdili svoju tezu. Rancière tako po definiciji ne pripada nijednoj filozofskoj školi ili struji, ali zato dijeli jedno suštinsko iskustvo svoje generacije kojemu će uvijek biti vjeran: događaj pariškog Svibnja '68. Polazeći od iskustva i refleksije tog događaja, Ransijer će izgraditi vlastitu ideju politike koja se temelji na jednakosti, kao i svojevrsnu teoriju emancipacije. Upravo će se pomoću te teorije intelektualne emancipacije odreći svih onih draži u kojima filozofi, ali i naučnici obično najviše uživaju: a to je pozicija onoga koji zna, pozicija više inteligencije. V boju zoper vsakršno hierarhijo znanja, se njegova misel zoperstavlja sleherni disciplinarni delitvi, s katero je obsedena današnja znanost, in po tej poti proizvede svobodni teritorij, znotraj katerega se slehernik naslavlja na slehernika kot na zgolj govoreče bitje. Prav sem, na območje, kjer bi večina filozofov, deprivirana svoje substance superiornega bitja, ostala brez kompasa, Rancierjeva poetika znanja poziva vse k egalitarni in emancipatorni delitvi vsega skupnega, mislečega.


ciklus predavanja
ciklus predavanja
ciklus predavanja


 
U orgnizaciji:
Beograd: Edicija Jugoslavija, Studentski kulturni centar Novi Sad
Zagreb: Mulitmedijalni institut
Rijeka: Mulitmedijalni institut u suradnji s Drugim morem
Ljubljana: Delavsko-punkerska univerza

Zahvaljujemo: Jugoslovenskom Dramskom pozorištu, Narodnom Univerzitetu Božidar Adžija

Kontakt Beograd: [email protected]
Kontakt Zagreb: [email protected]
Kontakt Rijeka: [email protected]
Kontakt Ljubljana: [email protected]


Snimak predavanja Žaka Ransijera (Jacques Rancière)
29.03.2010, Narodni Univerzitet Božidar Adžija, Beograd

zbog nemogucnosti organizovanja simultanog prevoda, predavanje na engleskom jeziku.

Get the Flash Player to see this player. 

  


Oktobar 2009
arhiva - Zvanično obaveštenje ALENA BADJUA

BadYU u YU

Suočeni sa izmenjenim okolnostima koje trenutno prate najavljeno gostovanje francuskog filozofa Alena Badjua (Alain Badiou) u neoliko zemalja bivše Jugoslavije, a koje se odlaže za bolja vremena, sa željama da treći tom "Bića i događaja" (L'Être et l'Événement) ugleda uskoro svetlost dana, objavljujemo njegovo zvanično saopštenje.Dragi prijatelji i drugovi,

Bio sam veoma srećan na pomisao da ću doći u vašu zemlju, da ću raditi sa vama na idejama koje treba da pokrenu našu akciju danas, posle gotovo tri decenije svetske reakcionarne politike.

Jugoslavija je jedna od žrtava te reakcionarne politike.

Govoriti o svemu tome i povezivati te konkretne situacije sa novim filozofskim idejama je bila izuzetno zanimljiva perspektiva.

Osim toga, ljudi koji su na sebe uzeli organizaciju ovog putovanja, a posebno prijatelji iz Edicije Jugoslavija, su moji dugogodišnji prijatelji u koje imam puno poverenje.

Zaista mi je veoma žao što sam, malo vremena pre nego što je trebalo da doputujem, u tome sprečen usled sticaja okolnosti. Radi se o potpuno ličnim stvarima. Posebno mi je žao zbog ko-organizatora, kojima sam, preko prijatelja iz Edicije Jugoslavija, pružio potpuno uverenje u pogledu svog dolaska.

Dragi prijatelji i drugovi, moram vam ovde izraziti svoje žaljenje i svoje izvinjenje. Znam da će se naše zajedničke ideje širiti i u mom odsustvu, ali jako mi je žao što neću moći ovoga puta da vas sretnem i upoznam.

Sve vas naprijateljskije pozdravljam.

Alen Badju
Alain Badiounalepnice


 

  
Beogradski sajam,
Oktobar 2008.
arhiva - fotografije

 

  
1, 2, 3
arhiva - fragmenti

Iz razgovora sa Alenom Badjuom

1)
Govoreći o jednom od vaših "omiljenih neprijatelja”, pomenuli ste savremeni nihilizam i prolazak kroz prazninu – ne kao koncept nego kao iskustvo, precizirajući da to nije bio vaš slučaj: vi ste bili pogođeni događajem, dok, u istim godinama, 40 godina kasnije, mnoge pogađa, upravo ništa. Koja bi za vas bila druga slika suve kiše koja je pogodila, u zemljama nekadašnje Istočne Evrope i, naročito, Jugoslavije, one koji su učestvovali, prema sopstvenom razumevanju, u dolasku pobede (nad fašizmom) i izgradnji emancipatorskog društva da bi još jednom bili izloženi ratu i razaranju ovoga puta onoga što su sami stvarali, krhotinama nad kojim će nići "šoping centri" kao ključne figure izvojevane slobode. Da li je rat ništa ili negacija događaja?


Iskustvo istočnih zemalja (kao i Kine na jedan drugi način) bez ikakve je sumnje najvažnije iskustvo poslednjih dvadeset godina. Ono u suštini svedoči istovremeno o rušenju jedne figure Države, različite od Države kapitalo-parlamentarizma, i, sa druge strane, svedoči o tome da to rušenje, ukoliko okončava celu jednu sekvencu svetske političke istorije i ideologije nije nosilac ničega novog. ...dalje

 


<< prethodna strana
najnovija izdanja
Poetika Znanja
Žak Ransijer
Poetika Znanja
Izdanje Edicija Jugoslavija, Mart 2010, biblioteka SVESKE
zidne novine
Na slobodnoj teritoriji Rijeke, u okviru oktobarske konferencije "Moje, tvoje, naše", održaće se debata sa radnicima iz grada, regiona i Evrope, na temu solidarnosti ...dalje